Her er det skogfinske flagget!

Den norsk-svenske juryen som har vurdert de over 100 forslagene som kom inn til konkurransen om et formelt skogfinsk flagg, har kåret vinneren!

 

Her er juryens bakgrunn for flagget, og flaggets symbolikk  -  og kontakter for mer informasjon.

Den nasjonale minoriteten skogfinner har nå fått eget flagg, som et symbol på samhørighet og felles opphav. 

Fra 1580 og fram til rundt 1640 kom flere tusen finner fra Savolaks og Tavastland over Bottenviken til Sverige og etter hvert også til store deler av Østlandet i Norge. Disse menneskene hadde med seg stor kunnskap om svedjebruk, en jordbruksteknikk i skoglandskap, som ga større avlinger enn tradisjonelt jordbruk. De hadde med seg sin egen kultur med språk, matvaner, byggeskikk, folketro, musikk og håndverk. Dyrking av svedjerug sammen med jakt og fiske var en vanlig levevei.

Folkegruppen kalles skogfinner og er en av Norges fem nasjonale minoriteter. Etterkommere, over en halv million i Norge, må ikke forveksles med kvenene i Nord-Norge eller de tusentalls finner som kom for å arbeide i Sverige på 1900-talet.

I løpet av årene har skogfinnene mistet sine finske navn, språket har forsvunnet og er mer eller mindre utslettet. Derfor arbeider flere skogfinske organisasjoner i Sverige og Norge med å spre kunnskap om kultur og håndverk, ta tilbake slektsnavnene og skrive om historien i skolebøkene. For å styrke felles identitet og samhørighet trenger minoriteten et samlende symbol.

11 skogfinske organisasjoner, som spenner over store områder i Sverige og Norge, møttes sommeren 2021 og ga fem av deltakerne mandat til å fortsette prosessen med å utforme et skogfinsk flagg: Solør-Värmland Finnkulturforening, FINNSAM (Finnbygder i samverkan), Skogfinske interesser i Norge, Skogfinneforeningen og Förbundet Skogsfinska Intressen i Sverige utlyste en konkurranse som resulterte i over 100 innkomne forslag. Nå er flagget endelig valgt. Vinner ble det unge ekteparet Frédéric M. Lindboe og Bettina Gullhagen fra Oslo. De karakteriserer seg selv som flaggentusiaster, og står bl.a. bak nettsiden Flaggmannen.no.

Farge og form er ikke tilfeldig, men speiler de skogfinske tradisjonene:

 • Grønt beskriver skogens betydning for skogfinnenes svedjebrukskultur.
 • Gult står for svedjerugen.
 • Rødt står for ild og det hellige treet rogn. En farge som sammen med svart også finnes i flaggene til Savolaks og Tavastland.
 • Svart står for sotet etter svedjingen og røykstuenes, røykbadstuenes og rienes sotete vegger. Det svarte feltets form er et gammelt symbol for fruktbarhet, brukt i den skogfinske kulturen.

 

Flaggets dimensjon og utforming skal være basert på nærmere spesifikasjoner som etter hvert vil være tilgjengelig hos Norsk Skogfinsk Museum og følgende foreninger:

 • Solør-Värmland Finnkulturforening, Jan Myhrvold.
 • FINNSAM (Finnbygder i samverkan), Lena Gribing.
 • Skogfinske Interesser i Norge, Terje Bredvold.
 • Skogfinneforeningen, Rune Bjerke.
 • Förbundet Skogsfinska Intressen i Sverige, IngMarie Bohmelin.

 

Kontakter for mer informasjon:

Sverige:

 • IngMarie Bohmelin, Förbundet Skogsfinska Intressen i Sverige.
 • Tel.: 0737 29 15 50
 • E-post: flagga@skogsfinnar.se

Norge:

 • : Vinneren av konkurransen ble ekteparet Bettina Gullhagen og Frédéric M. Lindboe. Foto: Tonje Lien Wold.