fence-posts_w725_h475[1][1]

Kurs i oppsetting av skigard

Norsk Skogfinsk Museum inviterer til kurs i oppsetting av skigard på Finnetunet i Svullrya, tirsdag 22. mai klokka 18.30.

På Finnetunet skal skigarden bygges opp igjen nå i sommer, og Austmarka Historielag har planer om å sette opp skigard på bygdetunet. Dette reiser en rekke spørsmål:

• Hvordan var en tradisjonell skigard på Finnskogen?
  • Har det vært ulike typer?
  • Hva slags virke skal brukes?
  • Kløvde skier, rundstokk, bakhon
  • Hvordan kløyver man skier?
  • Hvilken type sveg skal brukes?
  • Hvilken helning skal fárveden ha?
  • Skal virket behandles på noen måte?
  • Bør staurene kappes jevnlange?

Kurset starter tirsdag 22. mai på Finnetunet, med en teoretisk bakgrunn om skigarder,
der alle disse spørsmålene og mer til blir gjennomgått.

Museene ønsker dugnadsdeltakere for oppsettingen
Innsamling av virke og den praktiske oppsettingen både på Finnetunet og Austmarka Bygdetun vil foregå på dugnad i tiden framover forsommeren. Museet håper at mange vil delta på dugnadene. Samtidig som du gjør en innsats for museet, skaffer du deg kunnskaper ogg erfaring som du kan ha nytte av senere.
Dugnadene vil foregå til tider man blir enige om. Det vil være praktisk med én dugnadsgjeng på Finnetunet og én på Austmarka.
Kursleder vil følge opp også det praktiske arbeidet.

Gi oss beskjed om du vil være med på de praktiske dugnadene!

Kurset er gratis for alle.

Kursleder: Birger Nesholen, Norsk Skogfinsk Museum.